Spørgsmål og svar om forundersøgelsen af Nationalpark Smålandsfarvandet
Formålet med forundersøgelsen er at vurdere, om området i og omkring Smålandsfarvandet lever op til de krav, der er fastsat i nationalparkloven.
Forundersøgelsen skal belyse:
Natur og geologi
Landskab og kulturhistorie
Friluftsliv og formidling
Erhverv og turisme
Lokal opbakning blandt borger, kommuner og lokale organisationer.
Forundersøgelsen gennemføres lokalt i tæt samarbejde mellem de berørte kommuner, foreninger, organisationer og Naturstyrelsen samt med løbende inddragelse af lokalbefolkningen.
Borgere, lodsejere, foreninger, organisationer og kommuner bliver inviteret til at deltage i borgermøder, temaworkshops og aktiviteter i naturen.
Borgernes input indgår som en del af forundersøgelsen.
Her kan du læse mere om borgerinddragelse
Når forundersøgelsen er færdig i 2026, så bliver den overdraget til miljøministeren.
Det er herefter miljøministeren der, sammen med forligskredsen bag nationalparkloven, skal beslutte, om der skal være en nationalpark i Smålandsfarvandet.
Forligskredsen bag nationalparkloven består af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.
Spørgsmål og svar om nationalparker
En nationalpark er et afgrænset område med nogle af landets mest unikke landskaber, naturområder og kulturmiljøer. Formålet er at gøre det nemmere for borgerne at opleve og forstå naturen og kulturhistorien og at skabe mere værdifuld natur.
Samtidig skal nationalparken styrke lokalområderne og understøtte muligheder for erhverv og turisme.
En nationalpark ejer ikke selv jorden og kan ikke indføre nye restriktioner i området. Udviklingen skal derfor foregå via frivillige aftaler med dem, der ejer jorden.
En nationalpark skal bygge på en bred lokal opbakning, hvor lokale interesser bliver inddraget i udviklingen. Den drives af en bestyrelse og et lokalt nationalparkråd, som har et årligt budget på 10 mio. kr. til drift, udvikling og aktiviteter.
En nationalpark må ikke forveksles med en naturnationalpark eller naturpark, hvor der gælder andre vilkår.
Læs mere om Nationalparker
Der er 5 nationalparker i Danmark:
- Nationalpark Thy - Danmarks første nationalpark, som blev indviet i 2008
- Nationalpark Mols Bjerge - indviet i 2009
- Nationalpark Vadehavet - indviet i 2010
- Nationalpark Skjoldungernes Land - indviet i 2015
- Nationalpark Kongernes Nordsjælland - indviet i 2018
Når et område bliver udnævnt til nationalpark, så medfører det ikke yderligere restriktioner.
Nationalparken ejer ikke jorden og kan ikke indføre nye restriktioner i området. Aktiviteterne skal derfor foregå via frivillige aftaler med dem, der ejer jorden.
Der kan dog være tidligere restriktioner for området, som stadig vil være gældende i nationalparken. Det kan fx være Natura 2000-områder, kystnærhedszone, strandbeskyttelseslinje m.m.
En nationalpark modtager statslig finansiering på 10 mio. kr. årligt.
Derudover kan bestyrelsen for nationalparken søge yderligere midler via fonde.
Hvis det bliver besluttet at oprette Nationalpark Smålandsfarvandet, så vil miljøministeren oprette en nationalparkfond, som skal etablere og udvikle nationalparken.
Fonden ledes af en bestyrelse, som miljøministeren udpeger. Det er bestyrelsen, der har ansvar for drift og udvikling af nationalparken - og beslutter nye aktiviteter.
Nationalparkbestyrelsen opretter et nationalparkråd, som er rådgivende for bestyrelsen i sager af større betydning og om principielle spørgsmål.
Rådets medlemmer udpeges efter indstilling fra berørte myndigheder, interesseorganisationer, erhvervsliv og foreninger med interesse i nationalparken.
Læs mere i Nationalparkloven
Der er ret forskellige vilkår for en nationalpark og en naturnationalpark.
I en nationalpark er der ingen yderligere restriktioner, og nationalparken ejer ikke selv jorden. Derfor skal alle aktiviteter foregå via frivillige aftaler med dem, der ejer jorden.
I en naturnationalpark er der restriktioner, som skal give naturen plads til at udvikle sig på naturlige præmisser. Her er det staten, der ejer jorden, og den forvaltes af Naturstyrelsen.
Du kan læse mere om nationalparker og naturnationalparker her.
Borgere, lodsejere, foreninger, organisationer og kommuner bliver inviteret til at deltage i borgermøder og temaworkshops.
Der bliver afholdt borgermøder og temaworkshops i processen med forundersøgelsen.
Du kan læse mere om borgerinddragelse her.
Kontakt sekretariatet
Naturstyrelsen Storstrøm har oprettet et lille sekretariat, som står for at gennemføre forundersøgelsen af Nationalpark Smålandsfarvandet.
Har du spørgsmål eller kommentarer, så er du velkommen til at skrive til os på litrm@nst.dk