Hvad er en forundersøgelse?
Formålet med forundersøgelsen er at vurdere, om området i og omkring Smålandsfarvandet lever op til de krav, der er fastsat i nationalparkloven.
Læs mere om nationalparkloven
Forundersøgelsen skal belyse:
Natur og geologi
Landskab og kulturhistorie
Friluftsliv og formidling
Erhverv og turisme
Lokal opbakning blandt borger, kommuner og lokale organisationer.
Samarbejde og borgerinddragelse
Forundersøgelsen gennemføres lokalt i tæt samarbejde mellem de berørte kommuner, foreninger, organisationer og Naturstyrelsen samt med løbende inddragelse af lokalbefolkningen.
Den endelige beslutning
Når forundersøgelsen er afsluttet i 2026, vil resultaterne blive forelagt forligskredsen bag nationalparkloven, der skal tage stilling til, om området skal være en nationalpark.
Forligskredsen bag nationalparkloven består af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.
Screening af Danmark
Naturstyrelsen har i løbet af efteråret 2023 foretaget en screening af Danmark for at finde områder, som kan egne sig som nationalpark. Screeningen er foretaget ud fra de kriterier, der fremgår af nationalparkloven. Det omfatter bl.a. hensyn til natur, landskab, geologi, kulturhistorie, forskning, formidling samt udvikling af det lokale samfund og erhvervsliv.
Læs mere i nationalparkloven
Smålandsfarvandet blev valgt
Resultatet af screeningen blev forelagt forligskredsen, der blev enige om at igangsætte en forundersøgelse af området i og omkring Smålandsfarvandet. Forundersøgelsen skal afklare, om Smålandsfarvandet egner sig til at blive en ny nationalpark.
Læs mere om forundersøgelsen
Forundersøgelsen er i gang
Naturstyrelsen har påbegyndt forundersøgelsen i foråret 2025 og forventer at have resultaterne af forundersøgelsen i 2026.
Når forundersøgelsen er afsluttet, vil resultaterne blive forelagt forligskredsen, der skal tage stilling til, om området skal være en nationalpark.
Forligskredsen bag nationalparkloven består af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.