I 2001 anbefalede det såkaldte Wilhjelm-udvalg, at der skulle etableres ”større nationale naturområder” for at styrke naturen. Desuden blev områdernes betydning for friluftslivet fremhævet.
Pilot- og undersøgelsesprojekter
Året efter i 2002 tog regeringen, med sit udspil om naturens fremtid i Danmark, initiativ til at igangsætte pilotprojekter for nationalparker.
Ideen var, at naturen skulle have bedre plads til at udvikle sig inden for større sammenhængende områder og få en bedre dynamik. Endvidere skulle befolkningen have mulighed for at opleve og have adgang til en mere storslået natur, som har en særlig betydning - nationalt og internationalt.
I årene 2003-2005 blev der med støtte fra Friluftsrådet gennemført i alt syv pilot- og tre undersøgelsesprojekter for at undersøge mulighederne for nationalparker i praksis.
I hvert projekt blev en lokal styregruppe bedt om – i samarbejde med lokalbefolkningen – at udarbejde et forslag til, hvordan en nationalpark kunne se ud i styregruppens lokale område.
Læs mere om pilotfasen
Den Nationale Følgegruppe
I februar 2004 nedsatte miljøministeren Den Nationale Følgegruppe med 32 medlemmer med repræsentanter for erhvervs- og interesseorganisationer, relevante ministerier og styregruppe-formændene for de syv pilotprojekter.
Følgegruppen skulle komme med anbefalinger til udpegning og etablering af danske nationalparker, og den skulle opstille nogle modeller for nationalparkernes forvaltnings- og lovgivningsmæssige rammer.
Følgegruppen skulle desuden indsamle erfaringer med etablering af nationalparker i udlandet, drøfte forskellige støtte- og tilskudsordninger og gennemføre en evaluering af pilotprojekterne.