Besøg området

Masser af muligheder for afslapning, cykel- og vandreture i Kongernes Nordsjælland.

Skove og strande i Nordsjælland har en væsentlig betydning for nordsjællændernes og københavnernes friluftsliv. Ud over strandene på nordkysten indbyder skove, søer og åer til et aktivt udeliv.

Landskab og slotte

Landskabet mellem Helsingør over Gribskov til Tisvildeleje, Liseleje, Gilleleje og ned til Furesøen består af landbrugsarealer, store skove og søer - samt klitkyst og brede sandstrande.

Fra Middelalderen findes rester af flere borganlæg og klostre i blandt andet Asserbo, Gurre, Esrum, Ebelholt og Dronningholm på Arrenæs. Landskabet er mange steder præget af minder fra den tid, hvor Nordsjælland var jagtterræn for de danske konger.

Kronborg Slot i Helsingør er til gengæld opført for at vogte indsejlingen til Øresund.

Området er særlig velegnet til at opleve på cykel. Der findes et tæt net af cykelstier, hvoraf de fleste startede som beskæftigelsesprojekter under Anden Verdenskrig.

Gribskov

Gribskov giver allerede mange muligheder for friluftsliv. Det skal styrkes i en evt. kommende nationalpark. Det vil især være den mest eftertragtede form for friluftsliv - naturoplevelsen, der vil blive styrket, når effekten af de forskellige tiltag i skoven begynder at vise sig. De græssende dyr, de hulrugende fugle, svampene, de smukke moser, skovsøer og rislende bække. Men også de mange fortids– og kulturminder, både inde i skoven og i det åbne land, som skal knyttes sammen af stiforløb til gående og cyklister.

Gribskovs primitive overnatningspladser skal bindes sammen med overnatningspladser i gå og cykelafstand fra hinanden, både indenfor Gribskov og udenfor, så området kan opleves over flere dage med overnatninger undervejs.

Turisme 

Nordsjælland er med sine skove, søer, slotte, smukke kuperede landskaber og bymiljøer samt sommerhusområder ved Nordkysten et meget besøgt turistmål. Befolkningstætheden, nærheden til hovedstaden (godt 30 min. med tog) og til Sverige gør det muligt for tusinder af besøgende hurtigt at komme til dette større, nationale naturområde. Overnatningsmuligheder af enhver art fra de primitiver teltplads til gode hoteller, samt de store sommerhusområder langs nordkysten, giver mulighed for længere ophold.

Turisterne vil få større muligheder for at færdes i noget af Nordsjællands bedste natur, hvis en evt. nationalpark udbygges med et stinet mellem de mest interessante naturområder og kulturminder. De kulturhistoriske værdier ligger tæt i det nordsjællandske landskab, og der er enestående muligheder for at forbinde dem formidlings- og transportmæssigt. Nogle af Danmarks mest besøgte slotte vil komme til at ligge lige op til nationalparkområdet.

Find det hele på: Udinaturen-kortet

Se også besøgscentret Esrum Kloster og Møllegård, der kommer til at ligge i nationalparken. Besøgscentret drives i dag af en privat fond, men støttes Naturstyrelsen.  Det kan blive et oplagt udgangspunkt for formidlingen af områdets værdier såvel på natur- som på kulturområdet.

Esrum Møllegård

Se mere på