Hvorfor nationalparker?

Hvad er en dansk nationalpark?

En dansk nationalpark omfatter nogle af Danmarks mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Områder, som både betyder noget for os danskere, men som også har og vil få international opmærksomhed og betydning.

Det er meningen, at nationalparkerne under ét skal rumme alle de vigtigste danske naturtyper. Skove og vores åbne kulturlandskab med dyrkede marker, græsarealer og levende hegn vil også indgå sammen med landsbyer og mindre bysamfund. En nationalpark kan omfatte både land, fjorde og arealer på havet.

Læs om formål og fokusområder for nationalparkerne

8

Hvor må jeg færdes i en nationalpark?

Du skal ikke være bange for at overtræde nye regler, når du bevæger dig rundt i en nationalpark. For reglerne er nemlig her de samme som andre steder i den danske natur – uanset om de forskellige områder i nationalparken er ejet af staten eller af private. Reglerne for færdsel i en nationalpark er altså nøjagtig de samme som dem, der gælder for de naturområder, der ligger uden for en nationalpark. 

Der kan være områder i de enkelte nationalparker, hvor der gælder særlige regler. Det kan f.eks. være militærarealer eller natur- og vildtreservater. Disse regler ville også gælde, hvis de pågældende områder ikke lå i en nationalpark. Er I en større gruppe på 30-50 personer, der organiserer et ophold på statens arealer i nationalparken, er det nødvendigt med en særlig tilladelse.

Regler for færdsel i naturen Ansøg om aktiviteter

Beboer eller erhvervsdrivende i en nationalpark

Som beboer eller erhvervsdrivende i en nationalpark i Danmark har du muligvis en række spørgsmål om hvad det betyder for dig. Om der kommer nye regler og begrænsninger, eller om der kommer flere muligheder. Og om hvordan du kan få indflydelse på nationalparken.

For beboere   For erhvervsdrivende

Vidste du at...

  • Sverige  var det første land i Europa, der etablerede en nationalpark. Det var i 1909.
  • Verdens største nationalpark ligger i Grønland. Den blev oprettet i 1974 og fylder omkring 972.000 km2 (eller mere end 22 gange så meget som Danmarks areal). Nationalparken huser omkring 35 faste beboere.
  • Norge fik sin første nationalpark i 1962. I dag har Norge i alt 31 nationalparker.
  • Verdens ældste nationalpark er Yellowstone, som ligger i USA. Den blev oprettet i 1872.
  • Nogle af de mest kendte nationalparker i verden er Serengeti i Tanzania, Ngorongoro (ligger ligeledes i Tanzania), Grønlands Nationalpark samt Yellowstone og Yosemite – begge USA.
  • Storbritannien har 15 nationalparker, som dækker cirka 10 procent af landarealet.